Sprog:

20 favoritter fra de første 20 år
15/04-2013 kl. 15:18
Kogebog
20 favoritter fra de første 20 år på Danhostel Kalundborg Vandrerhjem

Vi har valgt at lave en kogebog, i stedet for et jubilæums skrift.
Jens og Ulrikka Worsøe. Kalundborg, april 2013

Kogebog i anledning af Danhostel Kalundborg Vandrerhjems 20 års jubilæum 20 favoritter fra de første 20 år.
Vi håber, at vores opskrifter kan være til inspiration.
Smag og behag er forskellig. Så smag dig frem, på den måde får du det bedste resultat.
Mængderne afhænger ofte af, om det er til buffet, til frokost, er det til børn, voksne mænd, eller vegetarer, ja sådan kan vi blive ved.
Det er en af de virkelig store fornøjelser ved at arbejde i et køkken: at finde lige præcis den rigtige smag til de gæster, vi har netop den dag.
Vi håber, at du vil få glæde af ”kogebogen” Vi lægger jævnligt nye opskrifter på vores hjemmeside www.fridage.dk., Når vi holder ugens grøntsag, udleverer vi altid de benyttede opskrifter, så der er rig lejlighed til at få kogebogen udvidet 
Ulrikka Hansdatter Worsøe, Kalundborg april 2013 www.maddage.dk
Appelsinmarmelade
500 gr. usprøjtede appelsiner, 500 gr. rørsukker, 1 dl. vand,,3-4 kanelstænger. Vi bruger Sri Lanka kanel. Skær appelsiner i store tern, kog dem i en lille ½ time med sukker og vand og kanel. Tag kanelstængerne op og, blend indtil det har en tilpas konsistens. Hæld på glas og put kanelstængerne ned i glassene.
Inges kagebund
Denne kagebund er en rigtig god dessert.3 æggehvider.2 dl. sukker.10 tuc salt ostekiks, knust.100 gr. hakkede hasselnødder eller valnødder.1 tsk. bagepulver. pisk æggehvider stive, tilsæt sukker, når det er pisket. Tegn en cirkel på bagepapir, hæld marengsmassen inden for stregen. Bag til den er færdig. Serveres med flødeskum og "årstidens bær" lige nu er det brombær. Bages ved 140 grader i 20 minutter
Lises mandelkager
350 gr. mel, 350 gr. sukker, 250 gr. mandler, 1 stor tsk. bagepulver, 3 æg + 1 æggehvide.
Alt minus æg blandes sammen. Æggene tilsættes. Æggehviderne piske og tilsættes. Rulles til ”brød” der pensles med æg. Bages 25 minutter ved 180 grader. Afkøles i 2 minutter, skæres i 1 cm tykke skiver. Lægges på bagepladen igen, og bages endnu 10 minutter
Hvidkålssalat med ribs.
Riv spidskål eller hvidkål, rå. Rørsukker og frosne ribs puttes i en gryde, og får et let opkog, så sukkeret smelter, men ribsene stadig bevarer deres struktur. Afkøles. blandes med kål. Pynt:es med soja ristede mandler
Tante Marie Louises råkost med rug
Masser af kogte rugkerner, revet gulerod, blegselleri i små skiver, rosiner eller tranebær, valnødder, Dressing: rapsolie og ravigotte- sennep
Pastasalat med basilikum
Dressing af: 1 dl. cremefraiche, 1 dl. mayonnaise, temmelig meget hvidløg 4 fed, frisk basilikum hakket, Groft revet squash, forårsløg i tynde strimler, kogt pasta, salt og peber, pynt evt. med gul peber i tern.


Bertils syltede rødløg med spidskål og saltede mandler
Lage: 1/3 vand 1/3 sukker 1/3 eddike (almindelig billig). Enebær, laurbærblade, peberkorn. Koges. Rødløg, tyndt snittet, ikke skiver, nærmest fine bådetilsættes medens lagen er varm, skal endelig ikke koge med. Spidskålen snittes groft. Serveres med mandler og syltet rødløg.

Salat med jordbær
Salat/alle slags som bund. Dressing: cremefraiche, hindbæreddike, honning, Pynt jordbær
Rå rødbedesalat.
Revet rødbede 2/3, revet æble 1/3, solbærsaft
Savoykål i dild
1 savoykål delt i ¼ eller 1/6 afhængig af størrelsen (ligesom man ville dele et æble i både) 1 stor gulerod i tynde stave. 1 stor pastinak i tynde stave. 1 rød peber i tern. 1 håndfuld dild. olie, bouillon, salt og peber samt smør. Tag 1 dl olie og varm op, tilsæt peberfrugten, tilsæt 3 dl. urte bouillon, kog op, og tilsæt 1 spsk. smør og en stor håndfuld hakket dild. Kog savoykålen i ca. 3 minutter, kog derefter de finthakkede grøntsager ganske kort. Server kålen med dildsovsen og drys grøntsagerne over.
Indisk juleret med blomkål
1 porre, 1 stor håndfuld spinat, 1 tsk. stødt kommen, 1 tsk. stødt koriander, 1 tsk. gurkemeje, 1 tsk. garam marsala, 2 tsk. chayenne peber, 300 gr. hakkede flåede tomater. Olivenolie, 1½ dl. Fløde. Sauter smalle porreskiver i olien, tilsæt krydderier, evt. lidt vand, samt tomat og til sidst fløde. Kan drysse med friske koriander, når årstiden/pengepungen er til det. Sovsen hældes over de dampede blomkål.

Løg og bagte linser og porre
Pil løgene, skær dem over på midten, porre i stykker, bag dem i ovnen med timian på toppen, . Kog linser og rør dem op med en marinade, når de er kogt. En sennepsmarinade er god.

Lenes falafler
¼ kg kikærter, skal koges og blendes. 50 gr. bulgur skal koges,(eller grøntsagsrester),3 fed knust hvidløg. 1 tsk. salt. 3 tsk. stødt kommen.1 lille hakket chili.½ tsk. stødt koriander, 1 æg. Bland det hele og form det til små frikadeller, der steges i olie.

Grønkålsfarsbrød
1 kg hakket kød, ½ kg hakket grønkål, ½ kg løg, ½ kg revne gulerødder, alle grøntsager dampes inden de blandes med kødet, da det ellers bliver for ”sjappet”. Tilsæt salt peber, et par æg, et par dl. Mælk, 2½ dl. havregryn og hakket timian. Bliver sjove med f.eks. hele svampe i. Bages i form i ovnen i en lille times tid.

Bentes Broccolistammer

Den del af Broccolien man normalt smider ud, skæres i skiver på ca. ½cm., lægges på en bageplade, pensles med olie og drysses med salt, peber og timian. Bages i ovnen ca. 20 minutter.
Tarteletter som i Melbourne
Damp spinat, hold den lun, put hakket løg og soltørrede tomater på en pande sammen med cherrytomater, varmes indtil skallen springer på cherrytomaterne. Put den lune spinat i den lune tartelet, læg 1 skefuld cremefraiche og til sidst tomatløg blandingen på toppen.
Regitzes karate brød
Denne portion rækker til 1 stor bradepande. Lav dej af: 1 pakke gær 50 gr. 0,75 liter lunkent vand, 1 spsk. sukker. 1 spsk. salt. 1kg mel. Når dejen er rørt, hældes den i en bradepande med bagepapir i bunden. Dejen er temmelig flydende. Stilles lunt til hævning og bages. Inden bagning stikkes et par kviste rosmarin i dejen, den drysses med groft salt, der hældes en pæn skvat olie over dejen, inden den bages. Bages ved 160grader i ca. 30 minutter

Squash pizza fra Jerslev
30 gr. gær.½ kg pizzamel, helt hvidt. 3 dl. vand. ca. Salt og 1 spsk. olie. Det er vigtigt, at dejen hæver godt, først en gang i skålen, derefter en gang på pladen, når den er rullet ud. Blend feta og græsk yoghurt, tilsæt hvidløg. Smør massen ud på den rå, for hævede pizzabund, læg tynde skiver squash øverst, sprøjt lidt olie på toppen, pynt med krydderurter, rosmarin er rigtig godt, men timian er ok.


Tærtebunde.
1 kg hvedemel, 1 kg ølandshvedemel, 1 l vand, ½ l. raps olie, En lille håndfuld salt, Ælt det hele til en god dej. Lav 10 lige store kugler af dejen. Bank dem flade, frys dem ned. Nemt at tage en ny dej op af fryseren når man har nogle grøntsagsrester, der lige egner sig til en tærte.


Variation over Morfars torskesalat
Bland mayonnaise med ylette, tilsæt kapers og eddike. Damp torsk, pluk det i små stykker, hak æble i tern, og strimmel en fennikel fint. Bland det hele, smager herligt på et stykke godt hjemmebagt rugbrød.

« Tilbage til listen...