Sprog:

chili sin carne fra Gjerrild
11/03-2015 kl. 20:43
Chili sin carne . # 235

150 g tørrede kidneybønner
Kogekrydderier: 3 lauerbærblade, 1 løg, bladselleritop

Sovsen:
1 stort eller 2 mindre løg, skåret i små tern.
4 fed hvidløg, hakket fint.
2 spsk. olie til stegning.
50 g groft hakkede mandler – du behøver ikke at smutte dem.
½ dl sesamfrø.
Krydderier: ½ tsk. nelliker, 1 ½ kanelstang, 1 tsk. anisfrø, 1 spsk. Spidskommen, ½ tsk. Chili – ristes og stødes fint i en morter eller i en elektrisk kaffemølle. Er det lidt bøvlet kan et brev taco mix krydderi + lidt ekstra chili godt bruges i en snæver vending.
2 ds. Flåede hakkede tomater.
Ca. en øl.
2 tsk. Muscovadosukker eller brun farin.
Ca. 50 g mørkchokolade – start med det halve – chokolade er så forskelig.
Salt og peber.

Fyldet:
250 g bladselleri i tynde skiver.
250 g røde peberfrugt tern.
250 g majskorn fra majskolber eller fra frost.
Og de kogte bønner eller 2 – 3 ds. kidneybønner siet og skyllet.

Bønnerne skylles i rigeligt vand, sættes i blød i 4 x så meget vand som de selv fylder. Står i blød på køl i 10 – 24 timer. Vandet hældes fra og smides ud. Bønnerne bringes i kog i rigeligt vand. Urenheder skummes væk og kogekrydderier tilsættes sammen med 1 tsk. Salt. Koges møre 45 min til 75 min smag på dem. Kogevandet kasseres og bønnerne er klar til brug.

Sovsen laves i en stor tykbundet gryde. Løg og hvidløg svitses klarer i olie, mandler, sesam og krydderier svitses med i nogle minutter. Tomater, øl, sukker, chokolade salt og peber tilsættes og det hele simre under låg i mindst en halv time. Rør af og til, sukker og chokolade øger risiko for at det brænder på. (Har du mega travlt så vent med sukker og chokolade til tilsmagningen).

Grønsager og bønner tilsættes, koges op og simrer i ca 10 minutter.

Smag til. Er den salt nok – ellers mere salt, er den stærk nok – ellers mere chili, er den bitter nok – ellers mere øl og/eller chokolade, er den sød nok – ellers mere sukker, er den syrlig nok ellers lidt citron eller vineddike.

Server med ris eller som fyld i tortillas sammen med en skål grøn salat eller en lille salat buffet på husets smukkeste fad. Evt. creme fraiche, salsa og revet ost.

« Tilbage til listen...